Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Donor


  Chuck Norris among posters
  =VARP=Tvrdi's Avatar

  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Zagreb, Croatia
  Posts
  1,448

  Default Speedlink Airrow (Gladiator OEM) recenzija

  UVOD: Prvo da se zahvalim našem Bobbyju kaj mi je ustupio na test taj joystick. Već dugo pikiram na Gladiatora ali kako sam prestao letit (a bome nije bio ni dostupan za EU) prije 2g., odustao sam. Radi se o OEM verziji VKB Gladiatora (druga je Ravcore Javelin koji se još može kupiti) koji bi trebao biti po svemu identičan Gladiator MK1 osim twist (rudder) funkcije koja koristi jeftinije potenciomentre i sklop dok su kod Gladiatora MARS senzori. Ipak na pitchu i rollu i OEM koristi MARS senzore kao i sve druge komponente kao i original. Sami grip odn. palica je replika (stilizirana) KG12 iz messera. Software je kod Gladiatora prisutan i ima puno više opcija te se može spojiti na VKB pedale i throttle za razliku od OEMa. Cijena speedlinka je bila 600kn a Ravcore Javelin je 540kn.

  ERGONOMIJA: Dosta me brinulo kak će mi ležati u ruci jel mi na slikama nije izgledao ergonomično. Međutim za moje ruke srednje veličine sasvim je dobro legao i navikao sam se brzo na grip. Jasno, nije savršeno niti ima super raspored gumbi kao sidewinderi ili T16000 ali za WW2 simulacije više nego dovoljno tim više jel ima na bazi gumb koji služi kao MODE odn. dupla funkcija te pinky gumb za istu funkciju. Na bazi ima dakle ukupno 13 tipki i jednu s MODE funkcijom. Sve su lako dohvatljive osim možda one crvene za Eject na desnoj strani baze. Na samoj palici se nalazi trigger i jedan gumb gore plus "udubljeni" hatswitch (8 way) i pinky gumb dole kod malog prsta. Meni se sviđa hatswitch jer nije izbočen i palac fino odmara na njemu (ja ga koristim za zoom i centriranje head trackinga). Šaka i prsti su mi prosječne veličine za muškarca i nemam problema sa dohvatom gornjeg gumba (na vrhu palice) i to sve dok mi i dalje šaka odmara na donjem izbočenom dijelu palice (handrest-u). Trigger se može dignuti skroz gore na onaj gumb na vrhu joysticka i onda služi kao lock odn. safe fire. Jednim kratkim potezom palca i pada dole u "trigger poziciju".

  PRECIZNOST: Na testeru se pokazao jako precizan. Na jednoj slici je test sa standardnim kružnim pokretima a na drugoj full motion od ruba do ruba pa isto opet u krug. Očekivano MARS senzori rade odličan posao. Otpor na sve tri osi kod pomicanja joysticka je dosta slabiji od T16000 i osjetno jači nego kod Sidewindera precision 2. Rekao bih taman jer po meni T16000 ima prejaki otpor kod pomicanja palice. Unutra su federi koji se daju zamijeniti slabijim ili jačim (ako netko želi može se to zamijeniti, ima na par mjesta u ZG di prodaju federe po narudžbi). Ali po meni nije potrebno. Sama palica ima lagani prazni hod na pitch osi a na rollu jedva primjetno. Yaw odn. twist rudder ima osjetni prazni hod u lijevo i to me malo smeta ali mislim da kod originalnog Gladiatora toga nema a navodno se i sami joystick brže stabilizira kad se pusti iz najudaljenije pitch točke da se sam centrira nego li je to kod OEM verzije. Međutim i dalje je to sve dosta bolje od T16000M.

  KVALITETA IZRADE: Sama podloga od joystika je metalna i teška pa to čini bazu jako jako stabilnom. Odlično! Sama plastika mi se čini malo kvalitetnija nego ona na sidewinderima, plastičnim thrustmasterima, pa čak i na saitecima (imao sam X52 pro) itd. Vidimo na slici što je "pod haubom". možda je žica od konektora za twist odn. yaw malo nezgodno pozicionirana ali ne smeta kod korištenja jel je dovoljno dugačka. Navodno je trigger kod svih OEMa i Gladiatora prve serije (MK1) nešto slabije kvalitete ali kod normalnog korištenja, ako se ne siluje, ne bi smio puknuti. Može se i naručiti metalni trigger s VKB weba za nekih 10 eura.
  Samo pomicanje palice daje jedan fini motion, nekako to glatko ide, ne preskače niti preko čega. Twist je kako sam i rekao malo drugačija priča na OEM verziji ali je prihatljiv. Malo se i čuje, kao da se "odlijepi" kad se prvi put zarotira u lijevo ili desno nakon kraće pauze u korištenju (to me iritira al ne znači da je na svakom primjerku) i kao da to nije na razini ostatka priče. Vlasnicima rudder pedala twist ionako nije opcija niti je to nešto što se preporučuje "ozbiljnim" simmerima i onima koji troše dosta sati na virtualno letenje. Nažalost nisam mogao raskopati ručicu jel nije moj joystick pa da malo pogledam zašto je twist tako "sticky".

  SOFTWARE:
  Navodno postoji nešto za programiranje ali ja sam našao samo nešto što nema veze s pameću. Navodno Javelin ima solidan softver s ipak slabijim mogućnostima nego originalni Gladiator. Međutim da se štelati malo više stvari. Ipak joy radi odlično i bez softvera, tipka MODE na bazi vrši svoju funkciju u IL2 BOx i u CLOD Blitzu. Joystick je odmah prepoznan u Windowsima 10 (64bit) i radi out of the box bez problema. USB kabel je dovoljno dugačak.

  U IGRAMA: Probao sam IL2 BOx i Cliffse i dojam je odličan. Posebno se ističe preciznost kad se gađa drugi avion, joystick registrira i najmanji pomak i to sve radi vrlo stabilno. Tu vidim najveći napredak u odnosu na X52 pro, T16000M i Sidewinder precision 2. I naravno sami osjećaj kvalitete izrade.

  ULOŽENO DOBIVENO: Za 500-ak kuna se ne može naći ništa niti približno. Šteta jedino što ovaj OEM Gladaitor (Airrow) nema i na twistu MARS senzore pa bi to onda bilo odlično i za one koji nemaju pedale. Jasno to bi diglo cijenu za nekih 200 kn ali....700kn za takvu pilu po meni nije puno...
  Slike su dole na linku.
  Eto to je za sada toliko. Javim i kasnije dojmove.

  SLIKE

  Usporedba "pod haubom" Speedlink Airrow, Ravcore Javelin i VKB Gladiator MK1.
  Speedlink je prvi a VKB na dnu.
  Usporedba
  Last edited by =VARP=Tvrdi; 13-03-2018 at 22:16.
  Its not the plane...its the plane and pilot

 2. #2
  Senior Member


  Chuck Norris among posters
  =VARP=Dragunov's Avatar

  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Haselhorst
  Posts
  1,715

  Default Re: Speedlink Airrow (Gladiator OEM) recenzija

  Odlična recenzija Tvrdi.

  Gledao sam cijene ovdje (u Njemi) i na netu, osnovna verzija oko 100 Eura...joystick izgleda, a očito i radi, atomski.
  http://imageshack.us/photo/my-images/853/dragunov4500x120.png/

 3. #3
  Donor


  Chuck Norris among posters
  =VARP=Tvrdi's Avatar

  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Zagreb, Croatia
  Posts
  1,448

  Default Re: Speedlink Airrow (Gladiator OEM) recenzija

  Quote Originally Posted by =VARP=Dragunov View Post
  Odlična recenzija Tvrdi.

  Gledao sam cijene ovdje (u Njemi) i na netu, osnovna verzija oko 100 Eura...joystick izgleda, a očito i radi, atomski.
  Na Chipotecovom webshopu je 520kn odn. 540 kn u dućanu. Mislim da vrijedi toliko kad vidimo koliko košta novi T16000M....
  Its not the plane...its the plane and pilot

 4. #4
  Senior Member


  Chuck Norris among posters
  =VARP=Dragunov's Avatar

  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Haselhorst
  Posts
  1,715

  Default Re: Speedlink Airrow (Gladiator OEM) recenzija

  Vrijedi sigurno. To je odlična cijena. Ovdje je po svim trgovinama tehnike Extreme3D Pro 50 eura ... na netu oko 40. A ništa, onda ću novi joystick slijedeći put kupiti u HR.
  http://imageshack.us/photo/my-images/853/dragunov4500x120.png/

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •